24.07.2014

    Anlatım bozuklukları ile ilgili örnekler sorular ve cevapları (çözümleri)

    Sponsorlu Bağlantılar

    Etiketler: anlatım bozuklukları örnekler,anlatım bozuklukları örnekleri,çatı uyuşmazlığı örnekler,anlatım bozukluğu örnekleri ,anlatım bozukluklarına örnekler ,mantık hatası anlatım bozukluğu ,çatı uyuşmazlığı,mantık hataları anlatım bozukluğu,çatı uyuşmazlığı örnekleri ,geçtiğimiz ay okulda yapılan toplantıya katılamamıştım

    1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?

    A) Geçmişteki hatıralarımıza gülümseyerek baktığımız anda büyümüşüz demektir.

    B) Açlık ne dost,ne akraba,ne insanlık ne de hak tanımaz.

    C) Ne hikmettir ,şu dünyaya gelen ağlar giden ağlar.

    D) Küllük, arka arkaya yaktığım sigara izmaritleriyle dolmuştu.

    E) Akıllı adam,kendi aklını kullanır;daha akıllı adam başkalarının da aklını kullanır.

    2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Halkın bu dünyadan benim hiçbir şey alamadığımı görebilmesi için elimi tabutun dışında bırakın.

    B) Eğer özgürce yaş>ıyorsak, ölümü karşılamamız daha doğru olur.

    C) Bir gün ayrılacağımızı düşünebilseydik, birbirimize daha iyi davranırdık.

    D) Voltaire, ölüm anında başında duran papaza: “ İçimde güzel bir yere göç ediyormuşum gibi bir his var.” dedi.

    E) Hangi işe elimi atsam yüzüme gözüme bulaştırıyorum.

    3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gereksiz sözcük kullanımından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Bugün öğleden sonraki yağan yağmur, insanları işlerinden alıkoydu.

    B) İnsanoğlu şüphe içinde yaşamak için değil, sorup öğrenmek için yaratılmıştır.

    C) Dalgın kafayla bir şeyler öğretmeye çalışmak, rüzgarlı havada ateş yakmaya benzer.

    D) Bugün bildiklerimizin dışında bir kelime bile öğrensek dünden farklı bir kişi oluruz.

    E) Senin bir gecede okuduğun kitabı, ben senelerce yazabilmek için saçımı ağarttım.

    4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?

    A) Asırlar önce yaş>ış büyük bilim adamlarıyla tanışıp görüşme fırsatını sadece kitaplar verir.

    B) Kitap, seni öfkelendirmeyen, üzmeyen ve öğüt veren en yakın arkadaşındır.

    C) Cahil insanın susması gerekir, zaten sussaydı cahil olamazdı.

    D) Uçmasını bilmiyorsan uçurumun kenarında yuva yapma.

    E) Bu öğrendiklerimiz de, bizim ne kadar cahil olduğumuzu daha fazla ortaya çıkartıyor.

    5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?

    A) İçtiği sigaranın dumanları gökyüzüne doğru yukarılara yükseldi.

    B) Sincaptan alınmalıdır ;çünkü alt dala ulaşabilmek için üst dalı hedef alır.

    C) Düşünceler, derinleştikçe üzüntüler artarlar.

    D) Ağabeyini bulmak için bir aşağı bir yukarı çıkıyordu.

    E) Kendi bildiklerini başkalarına öğret, başkalarının bildiklerini de kendi bilgilerine ilave et.

    6. “Ay bir yandan sen bir yandan sar beni.”

    Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

    A) Mantık hatası

    B) Özne eksikliği

    C) Yüklem eksikliği

    D) Gereksiz sözcük kullanımı

    E) Tamlayan eksikliği

    7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde diğerlerinden farklı bir nedenden kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

    A) Rüştü, iyi bir kaleci ;ancak fazla topla oynuyor.

    B) Eğer sütü çok dışarıda bırakırsanız, süt bozulur.

    C) Penceremden uçan kuş sürülerini izliyordum.

    D) Sanatçının eserini yazdığı mekan uygunsa, tabi ki daha orijinal eserler yazacaktır.

    E) Günde on kez telefon satan dükkana uğrardı.

    8. “Geçtiğimiz ay okulda yapı> toplantıya katılamamıştım.”

    Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerin hangisinden kaynaklanmaktadır?

    A) Özne – yüklem uyuşmazlığı

    B) Gereksiz sözcük kullanımı

    C) Mantık hatası

    D) Çatı uyuşmazlığı

    E) Tümleç eksikliği

    9. 1. Bugün GAP projesine yeterince ödenek ayrılmadığı için bu proje neredeyse durma noktasına gelmiştir.

    2. Sınav giriş belgesi gelmeyenler ,ÖSYM merkezine başvursun.

    3. Görevliler , ÖSS sınavının yapılacağı okulların önündeki satıcılara bağırmamalarını söyledi.

    4. KPSS’ye on beş binin üzerinde yaklaşık on üç bin öğretmen adayı girdi.

    5. KKTC cumhuriyetine her alanda destek olmalıyız,dedi.

    Yukarıdaki cümlelerdeki anlatım bozukluğunun hangisi farklı bir nedenden kaynaklanmaktadır?

    A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5

    10. “Bir cümlede aynı ekleri alan kelimelerin peş peşe sıralanması bir anlatım kusurudur.”

    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu açıklamaya örnek olabilecek bir anlatım kusuru vardır?

    A) Akıl kendine ait bir yerdedir ve orada cehennemi cennete ya da cenneti cehenneme çevirebilir.

    B) İyi ya da kötü bir şey yoktur sadece düşünce onu öyle yapar.

    C) Şu anki eğitim sistemimiz tek tip insan yetiştirmektedir.

    D) Sokağa çıkıp biraz gezip arkadaşlarımla sohbet edip sonra eve gelip yattım.

    E) Yıllardır yaşadığım ve çok sevdiğim bu şehri ,Adana’yı, bırakıp İstanbul’a gideceğim.

    11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yapılmıştır?

    A) Ehliyet alabilmeniz için lise öğretiminizi tamamlamanız gerekir.

    B) Unutmayın, gelecek de bir gün gelecek.

    C) Yarın Siirt’ten Batman’a gidiyorum.

    D) Kral da dilenci de aynı iştahla acıkır.

    E) Ülkeler kılıçla alınır; adaletle korunur.

    12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yanlış yapı>- dırılmış bir sözcükten kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

    A) Affetmek ve unutmak iyi insanların intikamıdır.

    B) Yolsuzluk yapanlara gereken ceza verilmelidir.

    C) Uzun süredir bu mahallede kasapçılık yapan Levent Efendi, dün vefat etti.

    D) Düşmanımın düşmanı benim dostumdur.

    E) Yazımını bilmediğiniz bir kelime olursa, İmla Kılavuzu’na bakınız.

    13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Kimi insanlar odaya girdiğinde aydınlatır, kimisi çıktığında.

    B) İnsanlar, birçok kez ölümden kaçmak isterken ölüme sürüklenmişlerdir.

    C) Bırakın hayat ilkbahar gibi, ölüm de dökülen sonbahar yaprakları gibi olsun.

    D) Birçok insanın değeri hayattayken değil;ancak öldükten sonra anlaşılır.

    E) Ayakta ölmek ,diz çöküp yaşamaktan daha iyidir.

    14. “Bu civarda bayan pantolon satan bir dükkan yok mu?”

    Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerin hangisinden kaynaklanmaktadır?

    A) Gereksiz sözcük kullanımı

    B) Anlamca çelişen sözcüklerin bir arada kullanılması.

    C) Özne eksikliği

    D) İyelik eki eksikliği

    E) Çatı uyuşmazlığı

    15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “yaş>ı boyunca” sözü gereksiz kullanılmıştır?

    A) Adamcağız, yaş>ı boyunca çocuklarına iyi bir gelecek sağlamak için çalıştı durdu.

    B) Yaş>ın boyunca bu vicdan azabını çekeceksin.

    C) Karısını ve çocuklarını öldüren adam yaş>ı boyunca müebbet hapse mahkum oldu.

    D) Yaş>ım boyunca bu yaptıklarını hatırlayacağım.

    E) Çocuklarınızın yaş>ı boyunca mutlu olmasını istiyorsanız onlara iyi bir eğitim veriniz.

    16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “geri” sözcüğü cümleden çıkartıldığında cümlenin anlamında herhangi bir daralma ya da bozulma olmaz?

    A) Sendeki bütün kitapları geri alacağım.

    B) Fabrika işçileri geri işe alındı.

    C) Bende sana ait ne varsa hepsini sana geri iade ediyorum.

    D) Eğer bir karar verdiyseniz, geri adım atmayın.

    E) Biraz daha geri gider misin?

    17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?

    A) O mahur beste çalar Müşgan’la ben ağlaşırdım.

    B) Senin on yıl sonraki halini hatırladıkça üzülüyorum.

    C) Çocukları çok sevdiğini ve asla zarar veremeyeceğini söyledi.

    D) Ağabeyim çalışıyor, ben de bağlama çalıyordum.

    E) Sevmek, yalnızlığı göze alabilmektir çoğu zaman.

    18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yapılmıştır?

    A) Aşk dilekleri,yüksek katlara bir türlü ulaşmazmış.

    B) Her zamankinden çok farklı bir mektup okuyacaksın.

    C) Divan Edebiyatı, Arap ve özellikle İran edebiyatının etkisiyle gelişmeye başlar.

    D) Çöplükten beslenenleri görünce bize anlatı> her şeyi unutmak istedik.

    E) Türkler, İslamiyet’i kabul ettikten sonra , hayata bakış açılarında önemli değişiklikler olmuştur.

    CEVAP ANAHTARI: 1) E 2) E 3) A 4) A 5) E 6) C 7) D C 9) D 10) D 11) A 12) C 13) A 14) D 15) C 16) C 17) E 18) E

    Sponsorlu Bağlantılar

    KANITLAYICI ANLATIM KISA KONU ANLATIMI ÖRNEKLER

    İnternetin hayatımızdaki yeri ve önemi ile ilgili yazı kompozisyon, hakkında yazılar

    Bu sayfadaki "Anlatım bozuklukları ile ilgili örnekler sorular ve cevapları (çözümleri)" konusuyla ilgili fikrinizi merak ediyoruz? Tespit ettiğiniz hata ve eksiklikleri bize yazın! Eleştirileriniz de en az övgüleriniz kadar bizim için değerlidir.

    Yorum Yapın

    E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Current day month ye@r *