31.07.2014

    Öss de çıkmış doğal sayılar soruları çözümleri cevapları

    Sponsorlu Bağlantılar

    Bu yazıda Öss de çıkmış doğal sayılar soruları çözümleri cevapları gibi konularda detaylı bilgiler yer almaktadır.

    1966-2011 ÖSS de Çıkmış Sorular Gruplandırması

    Doğal ve Tam Sayılar

    Temel Kavramlar

    Sayıların Çözümlenmesi ve Taban Aritmetiği

    Bölünebilme ve OBEB-OKEK

    Doğal ve Tam Sayılar

    Rasyonel ve Reel Sayılar

    Rasyonel Sayılar

    Üstlü İfadeler

    Köklü İfadeler

    Basit Eşitsizlik

    Oran ve Orantı

    Çarpanlara Ayırma

    Denklemler

    Denklem Çözme

    Sayı Problemleri

    Kesir Problemleri

    Yaş Problemleri

    Yüzde Problemleri

    Faiz ve Karışım Problemleri

    Hız Problemleri

    İşçi-Havuz Problemleri

    Kümeler ve Fonksiyonlar
    Kümeler

    Kartezyen Çarpım ve Bağıntı

    Fonksiyonlar

    İşlem

    Matematiksel Yapılar

    Modüler Aritmetik

    Permütasyon ve Kombinasyon

    Olasılık

    Fonksiyon Çeşitleri ve Karmaşık Sayılar

    Doğrusal Fonksiyonlar

    İkinci Derece Denklemler ve Fonksiyonlar

    Polinomlar

    Rasyonel Eşitsizlikler

    Mutlak Değer ve Fonksiyonları

    Tam ve İşaret Fonksiyonları

    Logaritma

    Trigonometri

    Karmaşık Sayılar

    Fonksiyonların Analizi

    Diziler

    Toplam ve Çarpım Sembolü

    Seriler

    Limit

    Türev

    Türevin Uygulaması

    İntegral

    İntegralin Uygulaması

    Doğal ve Tam Sayılar ile ilgili öss de çıkmış sorular Fonksiyon,küme,Denklem

    tam sayılar ilgili öss çıkmış sorular

    DOGAL SAYILAR TAM SAYILAR

    ÇÖZÜMLÜ SORULAR
    1. abcd dört basamaklı bir dogal sayıdır. a
    sayısı 4 artırılır, c sayısı 2 azaltılır, b ve d
    sayıları ise 3 azaltılırsa abcd sayısı nasıl
    degisir?
    A) 4333 artar B) 3677 artar
    C) 4333 azalır D) 3677 artar

    ÇÖZÜM 1:
    a 4 artırıldıgında sayı 4000 artar.
    c 2 azaltıldıgında sayı 20 azalır.
    b 3 azaltıldıgında sayı 300 azalır.
    d 3 azaltıldıgında sayı 3 azalır.
    4000 300 20 3 = 3677
    abcd sayısı 3677 artar. Cevap B sıkkıdır.

    2. Rakamları farklı üç basamaklı en küçük tam
    sayı ile rakamları farklı iki basamaklı en büyük
    dogal sayının toplamı kaçtır?
    A) 789 B) 10
    C) -120 D) -899

    ÇÖZÜM 2:
    Rakamları farklı üç basamaklı en küçük tam sayı -987
    rakamları farklı iki basamaklı en büyük dogal sayı 98 dir.
    -987 + 98 = -899 olur. Cevap D sıkkıdır.

    3. Rakamlarının toplamı 7 olan üç basamaklı
    dogal sayıların toplamı kaçtır?
    A) 226 B) 267
    C) 301 D) 347

    ÇÖZÜM 3:
    Rakamlarının toplamı 7 olan dogal sayılar ve toplamları,
    70 + 61 + 52 + 43 + 34 + 25 + 16 = 301 dir.
    Cevap C sıkkıdır.

    4. abc üç basamaklı dogal sayısının birler ve
    yüzler basamaklarındaki sayılar yer degistirdiginde
    olusan üç basamaklı sayı ilk sayıdan
    495 azdır. Bu sartı saglayan kaç farklı abc
    dogal sayısı yazılabilir?
    A) 4 B) 10 C) 36 D) 40

    ÇÖZÜM 4:
    100a + 10b + c = 100c + 10b + a + 495
    99a 99c = 495
    a c = 5
    6b1 7b2 8b3 9b4
    Burada b 10 farklı deger alabilir.
    4.10 = 40
    Bu sartı saglayan 40 farklı abc dogal sayısı yazılabilir.
    Cevap D sıkkıdır.

    5. a = -3 ise -(a2) |-a| + |a+4|
    ifadesinin degeri kaçtır?
    A) 5 B) 7 C) 9 D) 11

    ÇÖZÜM 5:
    -(-32) |-3| + |-3+4| =
    -(-9) (3) + 1 = 9 3 + 1 = 7
    Cevap B sıkkıdır.

    6. 123 sayfalık bir kitabı numaralandırmak
    için kaç rakam kullanılır?
    A) 258 B) 261 C) 264 D) 267

    ÇÖZÜM 6:
    1 den 9 a kadar 1 rakam,
    10 dan 99 a kadar 2 rakam,
    100 den 123 e kadar 3 rakam kullanılmıstır.
    9.1 + 90.2 + 24.3 = 261
    Cevap B sıkkıdır.

    7. a<0 olmak üzere,
    |a| – |-3a| + |2a – 2| isleminin sonucu kaçtır?
    A) 2 B) a C) a 2 D) 2a + 2

    ÇÖZÜM 7:
    a<0 oldugundan,
    (-a) – (-3a) + (-2a + 2) = -a + 3a -2a + 2 = 2
    Cevap B sıkkıdır.

    8. x ve y dogal sayılar olmak üzere,
    x.y = 36 ise x + y toplamının en büyük degeri
    ile en küçük degerinin farkı kaçtır?
    A) 21 B) 24 C) 25 D) 31

    ÇÖZÜM 8:
    x,y = 36
    1.36 = 36 (en büyük deger)  1 + 36 = 37
    6.6 = 36 (en küçük deger)  6 + 6 = 12
    37 12 = 25
    Görüldügü gibi çarpımlarda aradaki fark aldıkça
    toplamları da azalır, fark arttıkça toplamları da artar.
    Cevap C sıkkıdır.

    9. a<b<0<c ise asagıdakilerden hangisi negatiftir?
    A)
    a b
    b c

    B)
    c
    a b

    +
    C)
    c b
    a

    D)
    b a
    c

    ÇÖZÜM 9:
    a b
    (pozitif )
    b c

    = = +

    c
    (pozitif )
    a b

    = = +
    +
    c b
    (negatif )
    a
    +
    = =

    b a
    (pozitif )
    c
    +
    = = +
    +
    Cevap C sıkkıdır.

    10. (xy3) üç basamaklı dogal sayısı (xy) iki
    basamaklı dogal sayısından 831 fazla ise
    x + y kaçtır?
    A) 11 B) 12 C) 13 D) 14

    ÇÖZÜM 10:
    Verilenleri isleme dökersek,
    (xy3) = (xy) + 831
    100x + 10y + 3 = 10x + y + 831
    90x + 9y = 828
    Esitligin her iki tarafı 9a bölünürse
    10x + y = 92
    O halde;
    x = 9 , y = 2 ve
    x + y = 9 + 2 = 11dir.
    Cevap A sıkkıdır.

    11. XYZ üç basamaklı sayısı YZ iki basamaklı
    sayısının 3 katından 8 fazladır.
    X + Y + Z toplamının en küçük degeri
    kaçtır?
    A) 5 B) 8 C) 10 D) 11

    ÇÖZÜM 11:
    Verilenleri isleme dönüstürürsek;
    (XYZ) = 3(YZ) + 8
    100X + 10Y + Z = 3 (10Y + Z) + 8
    100 X 20Y 2Z = 8 elde ederiz.
    Esitlikten X = 1 için Y = 4, Z = 6 ve
    X = 2 için Y = 9 , Z = 6 de¤erleri bulunur.
    X + Y + Z nin en küçük degeri
    6 + 4 + 1 = 11dir.
    Cevap D sıkkıdır.

    12. a, b, c, d birbirinden farklı çift rakamlar olmak
    üzere;
    a + b = c + d kosulunu saglayan en büyük
    ve en küçük (abcd) sayılarının farkı kaçtır?
    A) 2418 B) 4618 C) 5418 D) 5858

    ÇÖZÜM 12:
    0, 2, 4, 6, 8 çift rakamlarını kullanarak
    a + b = c + d seklinde yazılabilecek esitlikler,
    0 + 8 = 6 + 2
    6 + 0 = 4 + 2
    6 + 4 = 8 + 2dir.
    Bu esitlikleri kullanarak yazabilecegimiz en büyük
    abcd sayısı 8264, en küçük abcd sayısı da 2406
    olacaktır.
    Buradan da, 8264 2406 = 5858
    Cevap D sıkkıdır.

    13. a ve b birer tam sayı olmak üzere;
    3 < a < 9 ve 4 D b D 5 olduguna göre
    a b nin alabilecegi en büyük tamsayı
    degeri kaçtır?
    A) 4 B) 7 C) 8 D) 12

    ÇÖZÜM 13:
    a b nin en büyük olabilmesi için ain en büyük
    bnin en küçük olması gerekir. 3 < a < 9 aralıgında
    anın en büyük degeri a = 8 , 4 D b < 5 aralıgında
    bnin en küçük degeri b = 4 tür.
    a b = 8 (4) = 8 + 4 = 12 bulunur.
    Cevap D sıkkıdır.

    14. XYZ, YYX ve ZZY üç basamaklı dogal sayılardır,
    Yukarıdaki toplama islemine göre Y X
    farkı kaçtır?
    A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

    ÇÖZÜM 14:
    X , Y ve Z yüzler basamagında yer aldıklarından
    0 degeri alamazlar.
    X + Y + Z = 11 olur.
    O zaman 2Y + Z = 12 olmalıdır.
    (2Y + Z) (X + Y +Z) = Y X = 1 olur.
    Cevap A sıkkıdır.
    X Y Z
    Y Y Z
    Z Z Y
    1 2 3 1

    Doğal sayılarla ilgili ÖSS’de çıkmış soru-cevap örnekleri

    Doğal ve Tam Sayılar

    Temel Kavramlar

    Sayıların Çözümlenmesi ve Taban Aritmetiği

    Bölünebilme ve OBEB-OKEK

    Aşağıdaki linke tıklayınız sorular ve cevap anahtarları mevcut;

    Doğal Ve Tam sayılar 

    dogal sayilar cikmis sorulardogal sayilar oss de cikmis sorulardogal sayilarla ilgili sorulaross de cikmis dogal sayilarsayilar ile ilgili sorular,

    cikmis dogal sayilar, dogal sayilar oss, ossde cikmis denklemler, ossde cikmis dogalsayilar, ossde cikmis fonksiyonlar, ossde cikmis kumeler, ossde cikmis sorular, ossde cikmis tamsayilar
    Sponsorlu Bağlantılar

    2013 Okul Kuralları, Okulda Uyulması Gereken Kurallar Nelerdir

    ELLERDE UYUŞMA VE KARINCALANMA NEDENİ

    Bu sayfadaki "Öss de çıkmış doğal sayılar soruları çözümleri cevapları" konusuyla ilgili fikrinizi merak ediyoruz? Tespit ettiğiniz hata ve eksiklikleri bize yazın! Eleştirileriniz de en az övgüleriniz kadar bizim için değerlidir.

    2 Yorum

    1. ahmet
      10 Nisan 2012

      çok t5eşekkür ederim

    2. ahmet
      25 Şubat 2013

      tarihleri de lazım biliyonmu ?????????

    Yorum Yapın

    E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Current day month ye@r *