27.08.2014

    Son 15 yılın tam sayılarla ilgili öss soruları, doğal sayılar çıkmış sorular

    Sponsorlu Bağlantılar

    Son 15 yılın tam sayılarla ilgili öss soruları, doğal sayılar çıkmış sorular

    Doğal ve Tam Sayılar ile ilgili öss de çıkmış sorular

    Doğal ve Tam Sayılar ile ilgili öss de çıkmış sorular
    Doğal ve Tam Sayılar

    Temel Kavramlar

    Sayıların Çözümlenmesi ve Taban Aritmetiği

    Bölünebilme ve OBEB-OKEK

    Doğal ve Tam Sayılar ile ilgili öss de çıkmış sorular

    Önizleme

    Şifre:delinetciler.net veya ddelinetciler.net

    Doğal ve Tam Sayılar ile ilgili öss de çıkmış sorular

    Doğal ve Tam Sayılar

    Temel Kavramlar

    Sayıların Çözümlenmesi ve Taban Aritmetiği

    Bölünebilme ve OBEB-OKEK

    Doğal ve Tam Sayılar


    Rasyonel ve Reel Sayılar

    Rasyonel Sayılar

    Üstlü İfadeler

    Köklü İfadeler

    Basit Eşitsizlik

    Oran ve Orantı

    Çarpanlara Ayırma

    Denklemler

    Denklem Çözme

    Sayı Problemleri

    Kesir Problemleri

    Yaş Problemleri

    Yüzde Problemleri

    Faiz ve Karışım Problemleri

    Hız Problemleri

    İşçi-Havuz Problemleri

    Kümeler ve Fonksiyonlar
    Kümeler

    Kartezyen Çarpım ve Bağıntı

    Fonksiyonlar

    İşlem

    Matematiksel Yapılar

    Modüler Aritmetik

    Permütasyon ve Kombinasyon

    Olasılık

    Fonksiyon Çeşitleri ve Karmaşık Sayılar

    Doğrusal Fonksiyonlar

    İkinci Derece Denklemler ve Fonksiyonlar

    Polinomlar

    Rasyonel Eşitsizlikler

    Mutlak Değer ve Fonksiyonları

    Tam ve İşaret Fonksiyonları

    Logaritma

    Trigonometri

    Karmaşık Sayılar

    Fonksiyonların Analizi

    Diziler

    Toplam ve Çarpım Sembolü

    Seriler

    Limit

    Türev

    Türevin Uygulaması

    İntegral

    İntegralin Uygulaması

    Tam Sayılar Çözümlü Sorular

    Tam sayılarla ilgili soru ve cevaplar
    Tam ve doğal sayılarla ilgili sorular
    Tam sayılar çözümlü sorular

    1.soru: 8 tane sayının aritmetik ortalaması 15’tir. Bu sayılara 21 ve 29 katılsaydı, aritmetik ortalama kaç olurdu?
    Çözüm:
    Bu sekiz sayının toplamı,
    8 . 15 = 120’dir

    2.soru: Ardışık 6 tane doğal sayının toplamı, bu sayıların en küçüğünün 7 katına eşittir. Bu sayıların en büyüğü kaçtır?
    Çözüm:
    Ardışık 6 doğal sayı; x, x + 1, x + 2, x + 3, x + 4, x + 5 olsun.
    x + (x + 1) + … + (x + 5) = 7x
    6x + 15 = 7x Þ x = 15 olur.
    Bu sayıların en büyüğü
    x + 5 = 15 + 5 = 20’dir.

    3.soru: Rakamları 0 ve 1’den farklı olan dört basamaklı abcd sayısının rakamlarının sayı değerleri birer azaltılırsa sayı kaç azalır?
    Çözüm:
    (abcd) = 2376 olsun.
    Bu sayının rakamlarının sayı değerleri birer azaltılırsa sayı 1265 olur.
    Fark 2376 – 1265 = 1111’dir.

    4.soru: İki basamaklı (ab) sayısının dört katından, (ba) sayısının 3 katı çıkarıldığında fark 218 oluyor. b = 3 ise a kaçtır?
    Çözüm:
    (ab) = 10a + b ve (ba) = 10b + a’dır. b = 3 ise,
    4 . (10a + 3) – 3(10 . 3 + a) = 218
    40 . a + 12 – 90 – 3a = 218
    37 . a = 296
    a = 8 olur.

    5.soru: a, b, c ardışık tek sayma sayılarıdır. a . c = 357 ise b + c kaçtır?
    Çözüm:
    Ardışık üç tek sayı; a = x – 2, b = x, c = x + 2 olsun.
    a . c = 357 Þ (x – 2) . (x + 2) = 357
    x2 – 4 = 357
    x2 = 361 = 192
    Buradan x = 19 bulunur.
    Buna göre; b = 19, c = 21 ve b + c = 40 olur.

    6.soru: Toplamları 57 olan iki sayıdan büyüğü küçüğüne bölündüğünde bölüm 5, klan 3 oluyor. bu iki sayının çarpımı kaçtır?
    Çözüm:
    Büyük sayı x ise, küçük sayı (57 – x) olur.
    x = (57 – x) . 5 + 3 bölme eşitliğinden,
    x = 48 bulunur.
    57 – x = 57 – 48 = 9 dur.
    Bu iki sayının çarpımı, 48 . 9 = 432 olur.

    7.soru: Ardışık üç sayma sayısının karelerinin toplamı 149 olduğuna göre, bu üç sayının toplamı kaçtır?
    Çözüm:
    Bu sayılar; x – 1, x ve x + 1 olsun.
    (x – 1)2 + x2 + (x + 1)2 = 149
    3×2 = 147
    x2 = 49
    x = 7
    Bu üç sayı; 6, 7 ve 8’dir.
    6 + 7 + 8 = 21’dir.

    8.soru: 6 ve 7 sayılarına bölündüğünde 5 kalanını veren üç basamaklı en küçük sayma sayısının en az kaç fazlası 9 ile tam bölünür?
    Çözüm:
    A = 6x + 5 = 7y + 5 ise, 6 ile 7’nin ekok’u 42 olduğundan;
    A = 42 . t + 5’tir. A’nın en küçük üç basamaklı değeri, t = 3 için 131’dir.
    131 sayısının rakamlarının toplamı 1 + 3 + 1 = 5 ve 9 – 5 = 4 olduğundan, 131’in 4 fazlası 9 ile tam bölünür.

    9.soru: 3 basamaklı abc doğal sayısı 6 ile bölünüyor. ise bac sayısı, aşağıdakilerden hangisine tam bölünmez?
    Çözüm:
    (abc) sayısı 6 ile tam bölündüğünde c çifttir. ve c çift koşulunun sağlanması için c = 2 olmalıdır. Bu durumda,
    (abc) = 642 ve (bac) = 462 olur.
    462 = 2 . 3 . 7 . 11 sayısının asal çarpanları arasında 22 . 3 bulunmadığından, 462 sayısı 12 ile tam bölünmez[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

    10.soru: 540 . x = b2 eşitliğinde x ve b sayma sayılarıdır. bu koşula uyan b sayılarının en küçüğü kaçtır?
    Çözüm:
    540 = 22 . 33 . 5 tir.
    22 . 33 . 5 . x = b2 eşitliğinde, x en az 3 . 5 olmalıdır. Buna göre,
    22 . 33 . 5. 3 . 5 = b2
    22 . 34 . 52 = b2 Þ (2 . 32 .5)2 = b2
    b = 2 . 32 . 5 = 90 olur.

    11.soru: a, m, n sayma sayılarıdır. a = 9m + 8 = 6n + 5 koşullarını sağlayan 300’den büyük en küçük a sayma sayısı kaçtır?
    Çözüm:
    a + 1 = 9m + 9 = 6n + 6 olduğundan, a + 1 sayısı hem 9, hem de 6 ile bölünebileceğinden 18 ile de tam bölünür. 300’den büyük ve 18’in tam katı olan ilk sayı 306 olduğundan,
    a + 1 = 306 a = 305’tir.

    12.soru: -2 . (3 – 5) – [(5 – 13) : (-2) – (-2)3] işleminin sonucu nedir?
    Çözüm:
    -2 . (2 – 5) – [(5 – 13) : (-2) – (-2)3]
    = -2 . (-2) – [(-8) : (-2) – (-8)]
    = 4 – [4 + 8] = -8

    13.soru: A = 6 . 105 + 2 . 102 + 3, B = 87532 olduğuna göre, A + B kaç olur?
    Çözüm:
    A = 6 . 105 + 2 . 102 + 3 = 600203 ve
    B = 87532 olduğundan, A + B = 687735 olur

    14.soru: Üç basamaklı abc doğal sayısı 15 ile tam bölünüyor. a + b + c en fazla kaç olabilir?
    Çözüm:
    Sayı hem 5, hem de 3 ile tam bölünebildiğinde, c = 5 ve a + b + 5 = 3 . k = 21 olur

    Doğal ve Tam Sayılar Çözümlü Test 10

     

    1.

    Çözümünü Görmek için Tıkla

    2.

    Çözümünü Görmek için Tıkla

     

     

     


    3.

    Çözümünü Görmek için Tıkla

     

     

     

    4.

    Çözümünü Görmek için Tıkla

     

     

     


    5.

    Çözümünü Görmek için Tıkla

     

     

     

    6.

    Çözümünü Görmek için Tıkla

     

     

     


    7.

    Çözümünü Görmek için Tıkla

     

     

     

    8.

    Çözümünü Görmek için Tıkla

     

     

     


    9.

    Çözümünü Görmek için Tıkla

     

     

     

    10.

    Çözümünü Görmek için Tıkla

     

     

     


    11.

    Çözümünü Görmek için Tıkla

     

     

     

    12.

    Çözümünü Görmek için Tıkla

     

     

     


    13.

    Çözümünü Görmek için Tıkla

     

     

     

    14.

    Çözümünü Görmek için Tıkla

     

     

     


     

    15.

    Çözümünü Görmek için Tıkla

     

     

     

    16.

    Çözümünü Görmek için Tıkla

     

     

     


     

    ÇÖZÜMLER

    1.

     

     

     

    Soruya Geri Dön

    2.

    Soruya Geri Dön


    3.

    Soruya Geri Dön

     

     

     

    4.

    Soruya Geri Dön

     

     

     


    5.

    Soruya Geri Dön

     

     

     

    6.

    Soruya Geri Dön

     

     

     


    7.

    Soruya Geri Dön

     

     

     

    8.

    Soruya Geri Dön

     

     

     


    9.

    Soruya Geri Dön

     

     

     

    10.

    Soruya Geri Dön

     

     

     


    11.

    Soruya Geri Dön

     

     

     

    12.

    Soruya Geri Dön

     

     

     


    13.

    Soruya Geri Dön

     

     

     

    14.

    Soruya Geri Dön

     

     

     


    15.

    Soruya Geri Dön

     

     

     

    16.

    Soruya Geri Dön

     

     

     

    Sponsorlu Bağlantılar

    Eşlik ve benzerlik ile ilgili sorular 6.sınıf

    Gazlı maddeler nelerdir, gaz maddeleri hakkında bilgi

    Bu sayfadaki "Son 15 yılın tam sayılarla ilgili öss soruları, doğal sayılar çıkmış sorular" konusuyla ilgili fikrinizi merak ediyoruz? Tespit ettiğiniz hata ve eksiklikleri bize yazın! Eleştirileriniz de en az övgüleriniz kadar bizim için değerlidir.

    Yorum Yapın

    E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Current day month ye@r *